CD persen? Eerst CD samenstellen!

Wilt u een cd persen? Dan is het belangrijk dat er allereerst ook daadwerkelijk iets om te persen is. Ofwel: u zult (met bijvoorbeeld uw eigen band) eerst een cd moeten samenstellen. Gaat u zelf muziek schrijven of besteedt u dat uit? En hoe gaat u de muziek opnemen? Bezoekt u een professionele studio of beschikt u zelf over de juiste opnameapparatuur. U zult het al snel merken: een cd persen en samenstellen vraagt om het maken van belangrijke keuzes.

cd persen

Wat komt er u op uw cd productie te staan?

Denk vooraf goed na over wat u wel en niet op uw cd wilt zetten. Zorg voor een algeheel concept of een duidelijke richting waar u met uw muziek heen wilt. Houd dat dus altijd goed in het achterhoofd zodat u muziek kunt schrappen die niet voldoet aan het basisplan. En dat betekent niet dat u die track weg moet gooien! Misschien past die perfect op de volgende cd die u gaat maken.

Maak een statement

Een cd persen en dus samenstellen is een statement. Met een cd laat u zien wie u bent (met uw band) en waar u voor staat. Zorg er dus ook voor dat het artwork voor de cd bij dat beeld aansluit. Hoe consistenter u bent, hoe meer dat de geloofwaardigheid en de zichtbaarheid van uw band ten goede zal komen. Misschien kan het slim zijn om een thema te bedenken waaraan de cd ten grondslag ligt. Ga in elk geval nooit zomaar een cd persen puur en alleen om het feit dat u een cd wilt hebben.

Pak het professioneel aan

De sound en alles wat daarbij komt kijken zal als het goed is al wel vaststaan als u al een tijdje muziek maakt met uw band. Zorg er verder ook voor dat u een en ander op een professionele manier aanpakt. Denk bijvoorbeeld na over het wel of niet kiezen voor een producer. Hij of zij kan u vaak behoeden voor het maken van beginnersfouten. En daarnaast heeft zo’n persoon een objectievere kijk op jullie muziek en het opnameproces. Zo weet u zeker dat het proces van een cd persen een succes gaat worden.

Cd opnemen, dan pas cd persen

Voordat u met het cd persen aan de slag kunt gaan, moet de cd eerst opgenomen worden. Er zijn daarbij grofweg twee manieren in opnemen: live opnemen en dubben. Bij live opnemen speelt de hele band het complete nummer tegelijkertijd in. Zo krijgt u een zo goed mogelijke weergave van hoe de muziek daadwerkelijk klinkt. Veelal zonder al te veel effecten, manipulaties, overdubs en edits. Bij overdubbing spelen alle muzikanten juist na elkaar hun partijen in. Zo kan er veel beter per instrument de juiste toon gecreëerd worden. Het is wel zo dat de synergie bij dit soort opnames vaak ver te zoeken is. Bepaal in elk geval samen met de bandleden vooraf wat voor jullie de beste manier gaat zijn.

Cd persen

Als er een master is gemaakt van de cd, wordt dit aangeleverd bij de partij die de cd gaat persen. Zoals bij cdpersen.nl bijvoorbeeld. Ook het grafisch ontwerp kunt u zelf aanleveren. Indien u wilt, kunnen wij dit ontwerp overigens ook voor u verzorgen. Vervolgens maken we een master van uw cd (de zogeheten glasmaster) en van die master kunnen we zoveel cd’s persen als we of jullie willen.

Wilt u meer weten over het proces van cd persen of wilt u uw cd productie aan ons uitbesteden? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

E: info@musicgroup.nl
T: (Sales): +31 (0)6-22498565